wtorek, 28 kwietnia 2015

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonajmy się, czy na prawdę warto jeść owsiankę. 





Płatki owsiane - bogactwo witamin i minerałów

Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Zjadając je z produktami mlecznymi, dostarczamy organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. 


Płatki owsiane - źródło błonnika

Pełne ziarno, składa się z w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie, to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Ma właściwości prebiotyczne - jest pożywką dla 'dobrych' bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega wytwarzaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, ponieważ pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii i wirusów. 

Błonnik poprawia również pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków. 


Płatki owsiane - cenne kwasy tłuszczowe 

W porównaniu do innych zbóż, owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutrikosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego - łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. 



Owsianka - dobra dla osób na diecie

Owsianka na śniadanie czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Średni indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii ( 378 kcal w 100g suchych płatków owsianych górskich ), po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy, co jest zasługą błonnika. Po trzecie spowalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie ciężko szukać gdzie indziej. 

UWAGA: suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny IG=40, ale ugotowana owsianka już wysoki IG=60, dlatego lepiej nie gotować płatków, a tylko zalać je ciepłą przegotowaną wodą lub mlekiem i wymieszać z ulubionymi dodatkami, np. owocami. 


Owsianka na 6 sposobów. 

 Na zimno: 

Składniki na 1 porcję:
  • pół szklanki płatków ( owsianych, jęczmiennych, jaglanych lub innych )
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 płaskie łyżeczki miodu,
  • maliny, borówki, jagody ( dodajesz tyle, ile uważasz za słuszne ),
  • możesz dodać dodatkowe składniki np.: len, cynamon, kakao,
Sposób przygotowania:
Płatki przesyp do miseczki, dodaj mleko, jogurt, miód, owoce. Wszystko ze sobą wymieszaj i schowaj na noc do lodówki. Rano pyszne, pożywne śniadanie będzie na czekało. 

Na wynos: 
Składniki na jedną porcję:
  • 1/2 szklanki ulubionych płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki prażonych jabłek w kawałkach lub mu]su jabłkowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Płatki przesypujemy do plastikowego pojemniczka. Zalewamy mlekiem. Prażone jabłka lub mus jabłkowy mieszamy z miodem i cynamonem. Układamy go na płatkach. Zamykamy pojemnik i mamy przepyszną owsiankę na wynos. 

Rozgrzewająca bez mleka: 
Składniki:
  • 3 łyżki płatków ( wybierz ulubione )
  • wrząca woda,
  • jabłko,
  • łyżka suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika ( uprażony na patelni ).
  • szczypta imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • łyżeczka miodu,
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsypujemy do miseczki. Dodajemy cynamon i imbir. Całość mieszamy i zalewamy wrzącą wodą do wysokości płatków. Całość odstawiamy na 10 – 15 minut ( płatki muszą spęcznieć ).  Jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz uprażony słonecznik. Dodajemy miód i wszystko ze sobą mieszamy.

Egzotyczna:
Składniki:
  • szklanka mleka bądź wody,
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
    2 łyżki egzotycznego muesli (z suszonym ananasem, papają itp. )
  • świeże kiwi bądź arbuza,
Sposób przygotowania:
Płatki gotujemy w mleku bądź wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy muesli i plasterki świeżego kiwi bądź kostki arbuza.

Skusicie się ? ;)) Może macie własne pomysły na owsiankę ? Piszcie! ; )
Do następnego, Kochani 

13 komentarzy:

  1. Wiem że warto.. Tylko dlaczego jej nie lubię ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami jadam :) głównie z jogurtem naturalnym

    OdpowiedzUsuń
  3. do owsianki nie musisz mnie przekonywać; jem ja codziennie i to w rożnych konfiguracjach ;)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. My ostatnio codziennie jemy płatki owsiane! Albo z miodem albo z dżemem truskawkowym, pyszne są:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam owsiankę :) Aż dzisaij chyba zjem na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo lubię płatki owsiane, szczególnie w domowej gradioli, bądź z mlekiem i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze mówiąc trochę nie przepadam za owsianką :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię, bardzo często jem i na pewno dziś wykorzystam przepis na zimno!!! +1 dla Was dziewczyny!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
    Nowy post, a w nim druga część kolekcji Gabriel Data spring 2015.
    Bardzo zależy mi na twojej opinii i kliknięciu +1 w Google.
    www.gabriel-data.blogspot.com - MY BLOG
    Fashion Projects

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jakoś nie mogę się przekonać choć wiem, że jest bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też lubię owsiankę na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja jestem fit, ale jakoś nigdy jej nie jadlam O.o

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz.
Odwzajemniamy się każdemu.

Dziękujemy ;-*